QuarkXPress

QuarkXPress används av tradition mest inom reklambranschen och på Macintoshdatorer. Det är som sagt väl värt att komma ihåg att de flesta översättare arbetar i Windowsmiljö. Försök välja opentypetypsnitt, de har en motsvarighet på Windowsmaskiner. Då eliminerar du en mängd möjliga typsnittsproblem.

I princip gäller samma tips för QuarkXPress som för InDesign. De är två väldigt liknande och likvärdiga program. Det viktigaste tipset vad gäller Quark är att använda sig av de automatiska funktioner som programmet erbjuder. Formatmallar, automatisk avstavning osv. Om du jobbar i Quark och känner att du inte kan eller inte använder alla funktioner, se till att lära dig dem. Det kommer att bespara dig eller din kund många tusenlappar i slutändan.

Det finns ett par plugins till QuarkXPress som används för att extrahera text för översättning och även återmontera den. De för närvarande mest kända av dessa plugins heter Copy Flow och Story Collector. Dessa är ovärderliga för smidig extrahering och återmontering av text i Quarkfiler. Om du behöver konvertera en Quarkfil till översättningsbart material så bekanta dig med de programmen. Sök på internet, du kommer att hitta en återförsäljare.

De nyare versionerna av QuarkXPress kan faktiskt hantera höger-till-vänsterspråk, så där bör du inte stöta på några problem.