Microsoft Word

Jag gissar att det absolut vanligaste dokumentformatet över huvud taget är Microsoft Word. Programmet har funnits sedan 1983, även om det inte ”slog igenom” förrän under det tidiga nittiotalet. Programmet är numera så vitt spritt att det idag är svårt att hitta en person som inte vid något tillfälle har skrivit en text i Word. Vilket säger en hel del om dess dominans på marknaden.

Word är en ordbehandlare, dvs. den har massvis med funktioner som hjälper dig stava rätt och hitta ord eller lägga in specialtecken osv. Tanken är att man ska kunna skriva texten i Word och sedan efteråt flytta över texten till ett layoutprogram och där lägga på typsnitt och bilder. Som nog nästan alla vet används dock Word oftast som ett layoutatdokument i sig. Nog är det så att det finns gott om funktioner i Word som tillåter dig att formatera texten som du vill. Dock inte i närheten av den kontroll du kan få i ett ”äkta” layoutprogram såsom QuarkXPress eller InDesign. Dessutom är Words färg- och bildhantering dålig. Typsnittshanteringen lämnar även den en hel del att önska. Allt detta leder till att tryckerier upplever att dokument i wordformat inte är att lita på. Detta är varför många tryckerier drar öronen åt sig om det kommer en kund som vill trycka en word-fil. Lyckligtvis har den senaste versionen av Word en ganska bra exportfunktion till Adobe Acrobat, så det går att skapa tryckfärdiga PDF-filer av sin word-fil utan allt för stora bekymmer.

Från och med 2003 bytte Word format i smyg. Det som förut var RTF-formatet blev det nya DOC-formatet. Så småningom, år 2007, bytte Word format helt och hållet till att numera baseras på XML. Allt detta borgar för en hel del förvirring i begreppet Word. Microsoft har ansträngt sig för att behålla kompatibiliteten mellan olika Wordversioner, men självklart tillåter programversionerna lite olika funktioner. Vilket leder till att ett dokument dessvärre kan se lite olika ut beroende på vilken version av Word som öppnar det. Microsoft slår inte direkt på stora trumman för att berätta detta för sina användare, men så är det.

I vilket fall som helst är Word här för att stanna. Programmet är alldeles utmärkt för att skapa dokument som är upp till ett par hundra sidor och inte innehåller för många bilder. Word är perfekt för korta utskick, rapporter och avtalstexter. Ytterligare en fördel med Word är att nästan alla översättare har mycket lätt för att arbeta med Worddokument.

En översättningsbyrå som gör layout på en word-fil efter översättning hinner med ca 25 sidor i timmen.