Adobe Illustrator

Illustrator är precis som namnet antyder ett program för att skapa illustrationer. Programmet skapar, till skillnad från t.ex. Quark och InDesigns flersidiga dokument, alltid en enda sida med en bild på. Det är skapat för att hantera vektorgrafik, vilket betyder att alla ytor definieras som en matematisk kurva. Vilket i sin tur innebär att förutom att filen blir otroligt liten, så kan du skala om din illustration till precis vilken storlek som helst utan att förlora ett uns i kvalitet. Nästan alla logotyper du ser omkring dig i vardagen har skapats i programmet Illustrator. Även om de inte ursprungligen skapades i Illustrator har de vid det här laget förts över till Illustratorformatet.

Behöver jag nämna att Illustrator sedan mitten på nittiotalet totalt dominerar marknaden för den här typen av verktyg.

Illustrator används ofta till att skapa de illustrationer som så småningom länkas in till Quark eller InDesigndokument. I många fall läggs dock även texter in i illustrationen, vilket inte är så lyckat. Även om du kan redigera texten i bilden så måste du öppna varje bild för sig och det tar mer tid än nödvändigt. Som mitt tidigare tips i den här boken löd, undvik att lägga texterna direkt i bilderna.

Trycksaker med oregelbundna kanter, eller kartonger och förpackningar brukar ofta skapas i Illustrator. Något som programmet är perfekt för.

En trevlig bonus med Illustrator är att man kan öppna de flesta PDF-dokument utan några förvanskningar i Illustrator. Men detta tillåter dig förstås bara att redigera en sida i taget. Otroligt omständligt om PDF-filen består av flera sidor. Nyare versioner av Illustrator kan hantera flera sidor per Illustratordokument, men den tillåter dig lik förbaskat bara att öppna PDF-filer en sida åt gången.

Det finns för närvarande inga verktyg som på ett tillfredsställande sätt kan exportera och importera texter till och från Illustrator, även om många verktyg påstår att de kan göra detta. Eftersom du måste öppna varje Illustratorbild för sig och manuellt klippa ut texten blir det ganska tidsödande att översätta text som ligger i en Illustratorfil.

En översättningsbyrå som hanterar Illustratorbilder med text i sig hinner i snitt med ca 6 bilder i timmen.