Adobe PageMaker

PageMaker är en av de äldsta layoutprogrammen, det har funnits sedan 1985. Sedan 2004 säljs inte programmet längre men det används fortfarande förvånansvärt ofta ute i företagsvärlden. Inte för att det är ett vidare bra program med dagens mått, men förmodligen av gammal vana eller för att det låg en gammal kopia av PageMaker och ”skrotade” på kontoret. I vilket fall som helst är det den sista versionen av PageMaker (version 7) som är tacksammast att arbeta med. Tidigare versioner har t.ex. en förmåga att krascha när man minst önskar det. Alla användare av PageMaker lär sig ganska snart att för säkerhets skull spara dokumentet ofta, så att när ”kraschen” obönhörligen infinner sig går inte allt för mycket arbete förlorat.

PageMaker är, mycket på grund av sin ålder, omständlig att göra layout i, för att inte tala om export till och från översättarprogram. Vilket leder till att även om programmet är billigt idag, i den mån du kan få tag på det, är det dyrt i längden. Det kostar helt enkelt mycket mer än det skulle behöva göra att översätta material som är layoutat i PageMaker.

En översättningsbyrå som gör layout i ett PageMakerdokument efter översättning hinner med ungefär fem till tio sidor i timmen. Garanterat färre än så om det är tabeller i dokumentet.