Adobe InDesign

När InDesign släpptes på marknaden för drygt tio år sedan marknadsförde Adobe det som ”Quarkdödaren” som skulle bryta QuarkXPress dominans på marknaden. Det var nog få som trodde att det skulle gå, men det gick. Idag är Adobe InDesign det dominerande layoutprogrammet på marknaden oavsett om du arbetar på PC eller Mac. Programmet kan matcha eller slå Quark på många punkter. Bland annat känns programmet både modernare och mer avancerat. Men hur bra InDesign än är så kommer programmet alltid att jämföras med sin föregångare och konkurrent QuarkXPress.

Programmet är riktigt bra på att skapa snyggt layoutade dokument på samma sätt som Quark. Dessutom är det både enkelt och smidigt att exportera texterna till översättarvänligt format. Om du ska skapa snygga dokument som du vill ha översatta så billigt som möjligt så är detta ett mycket gott val.

Dock har Adobe, som skapar programmet, en obehaglig tendens att släppa en ny version av programmet varje år, vare sig det känns befogat eller ej. Vilket tvingar dig att köpa uppgraderingar med jämna mellanrum. Ett irriterande drag som mest luktar profithunger.

En översättningsbyrå som gör layout på ett InDesigndokument efter översättning hinner med ungefär 10-20 sidor i timmen beroende på dokumentets layout.